5 Σεπ 2012

Κατρακυλούν οι μετοχές των Social Media !


Διαβάσαμε ότι "η ραγδαία πτώση της τιμής της μετοχής της Facebook Inc., που έχει χάσει περισσότερο από τη μισή της αξία μέσα σε τρεισήμισι μήνες ανάγκασε την Τρίτη τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον ιδρυτή του κολοσσού της κοινωνικής δικτύωσης, να ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύει να πουλήσει το δικό του μερίδιο για έναν χρόνο ακόμα.
Η κίνηση του νεαρού Ζούκερμπεργκ, που τον Φεβρουάριο του 2004 δημιούργησε το Facebook και τον Μάιο του 2012 το είδε να εισέρχεται θριαμβευτικά ως πανίσχυρη εταιρεία στον δείκτη Nasdaq στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης,  λειτούργησε ως ένα προσωρινό ανάχωμα στην κατάρρευση της μετοχής.
Νωρίτερα την Τρίτη (4/9/2012) η μετοχή της Facebook Inc. είχε φτάσει στα ιστορικά της χαμηλά, διαπραγματευόμενη στα 17,55 δολάρια. Στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας της στον Nasdaq, στις 18 Μαΐου 2012, η μετοχή βρισκόταν στα 38 δολάρια. Τελικά η παρέμβαση του Ζούκενμπεργκ ο οποίος είναι κάτοχος 444 εκατ. μετοχών, ανέκοψε την πτώση και η τιμή έκλεισε στα 17,73 δολάρια.
Η κατάρρευση της μετοχής οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Πολλοί μιλούν για «φούσκα» καθώς είχαν υπερεκτιμηθεί τα προβλεπόμενα έσοδα του Facebook από τις διαφημίσεις και από την κινητή τηλεφωνία – ήδη από τα τέλη Μαΐου, η «Wall Street Journal» χαρακτήριζε την είσοδο της Facebook Inc. στο Χρηματιστήριο ως «φιάσκο».
Άλλοι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι η μετοχή πέφτει αφού περνούν η μία μετά την άλλη οι προθεσμίες που περιόριζαν τους αρχικούς επενδυτές – μεταξύ αυτών και τον ίδιο τον Ζούκερμπεργκ – από το να πωλούν τα μερίδιά τους. Τον Αύγουστο για παράδειγμα αναφέρουν τα tanea.gr, ο Πίτερ Τίελ, από τους πρώτους επενδυτές του σχήματος, προχώρησε στην εκποίηση 20,1 εκατ. μετοχών.
Στις 29 Οκτωβρίου λήγει το χρονικό εμπάργκο που έχουν οι υπάλληλοι του Facebook να πουλήσουν τις δικές τους μετοχές"(*).

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις η αξία της μετοχής του Facebook είχε θεωρηθεί υπερεκτιμημένη με συνέπεια να πέφτει. Βέβαια υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το το γεγονός αυτό αφορά γενικότερα τα social media.

Συγκεκριμένα θεωρείται ότι "στην πλειοψηφία τους, τα σημαντικότερα κοινωνικά δίκτυα δεν τα πηγαίνουν καλά στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι μετοχές τους κινούνται πτωτικά και απέχουν πλέον σημαντικά από τις τιμές εισαγωγής τους.
Πρώτο και καλύτερο το Facebook, που μπήκε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Μάιο του 2012, με την αρχική χρηματιστηριακή του αξία να ξεπερνά τα 104,2 δις δολάρια αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές στην ιστορία των ΗΠΑ. Η τιμή εισαγωγής ήταν 38 δολάρια, η μετοχή κινήθηκε αρχικά ανοδικά, αλλά πλέον έχει απολέσει περίπου το 40% της αρχικής αξίας της, κινούμενη γύρω στα 23 δολάρια και απογοητεύοντας τους αναλυτές που έτρεφαν μεγάλες προσδοκίες.
Ακόμα χειρότερη είναι η πορεία των μετοχών της Zynga, της γνωστής εταιρείας ανάπτυξης online παιχνιδιών η πλειοψηφία των οποίων προωθείται μέσω του Facebook. H Ζynga μπήκε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Δεκέβριο του 2011, με τιμή εισαγωγής τα 10 δολάρια. Πλέον η τιμή της έχει χάσει περίπου 70% της αξίας της κινούμενη γύρω στα 3 δολάρια…
Πτωτικά κινούνται επίσης και οι τιμές των μετοχών δύο ακόμα πολύ γνωστών social media. Μιλάμε για το music streaming site Pandora και το site καθημερινών προσφορών Groupon. H τιμή της μετοχής του Pandora σημειώνει πτώση 40%, ενώ αυτή του Groupon περίπου 60%.
Όπως γίνεται κατανοητό, οι αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία των μετοχών των social media, αλλά ειδικά στην περίπτωση του Facebook -αν και έχουν κριτικάρει την υψηλή τιμή εισαγωγής- συνιστούν στους μετόχους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην προχωρούν σε πωλήσεις. Ίσως δε για κάποιους να αποτελέσει ευκαιρία για να επενδύσουν στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο"(**).

Πίσω από τα συγκεκριμένα προβλήματα υπάρχει το θέμα της δυνατότητας διαφημιστικής αξιοποίησης των επισκεπτών των ανωτέρω διαδικτυακών τόπων. Μέχρις στιγμής η Google είναι αυτή που αξιοποιεί καλύτερα για τους διαφημιζόμενους τους επισκέπτες των site της. Στο σημείο αυτό το Facebook υστερεί, γεγονός που αντανακλάται στις εκτιμήσεις εσόδων, επομένως και στις αναμενόμενες αποδόσεις της μετοχής του.

Πως βλέπε εσεις να εξελίσετε το ζήτημα;

(*) Πηγή marketbeast.gr
(**) Πηγή www.neo2.gr